Bel de accountant: 0495-782030
Auteur: Bart Sniekers

De addertjes onder het gras bij bedrijfsbeëindiging

Als accountant en vertrouwenspersoon hoor ik steeds vaker dat ondernemers het ‘voor gezien’ willen houden. De coronaperiode zal daar, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid, een grote steen aan bijgedragen hebben. Maar let op de gevaarlijke ‘addertjes onder het gras’ als je overweegt te stoppen!

Wat de reden voor jou ook is, er komt een moment dat je als ondernemer je zuurverdiende privévermogen wilt veiligstellen door de onderneming te liquideren. Dat is helaas een schijnveiligheid. Overweeg jij te stoppen? In dit artikel lees je waar je zoal rekening mee moet houden bij het beëindigen van je bedrijf.

Denk aan je medewerkers: arbeidsrechtelijke gevolgen 

Voor jouw medewerkers betekent het beëindigen van de onderneming, dat hun dienstverband ook stopt. Zij zijn dan weliswaar gedwongen een andere baan te zoeken, maar dat ontslaat jou niet van de verplichtingen om een transitievergoeding te betalen. De werknemer wordt immers ontslagen.

Het UWV zal in veel gevallen van bedrijfsbeëindiging de ontslagaanvraag goedkeuren, maar daarmee vervalt niet het recht van de werknemer op zijn transitievergoeding. Laat je vooraf goed informeren, bijvoorbeeld door één van onze arbeidsjuristen.

Extra afrekening? De Fiscus kijkt ook graag mee

Ook de fiscus ligt op de loer bij bedrijfsbeëindiging. Er zitten misschien stille reserves of meerwaarde in de onderneming, waarover je dient af te rekenen. Deze worden namelijk in de heffing meegenomen. Ook de fiscale oudedagsreserve wordt eventueel in deze afrekening meegenomen. Onze fiscalist weet wat je te doen staat en hoe je de belastingdruk kunt verminderen.

Neem de tijd voor een goede voorbereiding

Jouw bedrijfsbeëindiging wil je goed voorbereiden om achteraf niet met onnodige financiële onrust te maken te krijgen. Ga dus niet over 1 nacht ijs. Het toewerken naar een beëindiging kan soms jaren duren als je ‘fiscaal optimaal’ en zonder onnodige risico’s wilt stoppen. Heb je een eenmanszaak? Dan kan het fiscaal interessant zijn om er alsnog een BV van te maken, of in een BV in te brengen. Informeren en inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie, kan zeker geen kwaad.

Daarnaast is de BV een zelfstandige entiteit met rechten en plichten. Als je medewerkers moet ontslaan dan wordt de BV als werkgever aansprakelijk voor de mogelijke transitievergoedingen, en dus niet jij als ondernemer met jouw privévermogen. Idee?

Wil je meer weten, dan gaan wij aan tafel!

Overweeg je een bedrijfsbeëindiging? Dan wordt het tijd om eens goed te gaan praten over jouw bedrijf, de mogelijkheden en risico’s. Eigenlijk over jouw toekomst.

Onze aanpak

Wil je meer weten over onze aanpak? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig handige financiële tips en praktische trucs die jou helpen grip te krijgen en te behouden. 

Wil je weten wat de knelpunten en risico’s zijn voor jouw bedrijf, zodat je financiële rust kan creëren voor de toekomst?

Vul je gegevens in, en ontvang direct onze checklist Grip op de tent. Door jezelf de juiste kritische vragen te stellen, krijg je helder inzicht in je financiële status. Hiermee kan je sneller en flexibeler inspelen op een veranderende omgeving.