Bel de accountant: 0495-782030
Auteur: Bart Sniekers

De veranderende rol van accountants

Ik ben al jaren actief als accountant, eerst in loondienst en sinds enige tijd als zelfstandig accountant. ‘Doemscenario’s voor onze beroepsgroep!’ en ‘over vijf jaar bestaan accountants niet meer’; ik hoor al decennialang dergelijke geluiden. Spijtig, want het is je reinste flauwekul!

Het klopt wel dat de rol van accountant snel en voortdurend verandert en dat nieuwe technologieën als cloud computing, e-boekhouden, kunstmatige intelligentie, big data en inzet van algoritmes impact hebben op ons vak. Als accountant volg ik nauwlettend de laatste (technologische) ontwikkelingen in het vakgebied. Daardoor kan ik jou als ondernemer nog beter en completer adviseren en ondersteunen. Natuurlijk maak ik ook jaarrekeningen en geef ik accountantsverklaringen af. En uiteraard doe ik de fiscale aangiften vennootschapsbelasting, BTW en inkomstenbelasting. Allemaal ‘must haves’ die je als ondernemer móet hebben om aan wet- en regelgeving te voldoen. Ik heb deze werkzaamheden voor mijn klanten slim en efficiënt ingericht. Hierdoor kan ik voor deze ‘standaarddienstverlening’ scherpe tarieven hanteren en kan ik meer tijd spenderen aan mijn belangrijkste bedrijfskapitaal: mijn klanten!

Financieel inzicht

Dus met inzet van de juiste technieken én de juiste specialisten hebben we meer inzicht in de financiële gevolgen van beslissingen die jij als ondernemer neemt. Wat zijn de financiële consequenties, niet alleen zakelijk, maar ook privé? Hoe staat jouw bedrijf er nu voor en hoe hou je in de toekomst grip op jouw zaak? Allemaal voorbeelden van wezenlijke vragen waarmee veel ondernemers worstelen en waar je samen met jouw accountant over zou willen sparren. Ik zie mijn rol als accountant voor het MKB meer als een financieel regisseur en dat is volgens mij hét bestaansrecht van de accountant. Geen number cruncher want het draait niet alleen om de cijfers. Die cijfers hebben we wel nodig om ze samen met jou te vertalen naar risico’s, kansen en realistische (financiële) doelstellingen. Eerlijk en transparant.

Grip houden

Ik vind ook dat accountants ook over hun schaduw heen moet stappen. Vanzelfsprekend moet een accountant keurig binnen de lijntjes kleuren en voldoen aan beroepseisen en richtlijnen. Veel MKB-ondernemers realiseren zich dit overigens niet altijd. Als accountant zorg ik er ook voor dat de juiste mensen op het juiste moment aanhaken. Ik heb in de loop van de jaren een gedegen netwerk van specialisten met specifieke vakkennis opgebouwd. Het oude gezegde ‘het geheel is meer dan de som der delen’ gaat hier helemaal op. Gezamenlijk dienen wij het belang van jou als klant waardoor jij grip houdt. Ik wil daar graag de aanjager voor zijn; ook dát is mijn rol.

Als De Accountant analyseer en prognosticeer ik data van mijn klanten en interpreteer deze zorgvuldig naar mogelijke kostenbesparingen, eventuele financiële verbeteringen of beperkingen van risico’s. Denk bijvoorbeeld aan loonadministraties, financial en estate planning, specifieke fiscale en personeelsvraagstukken, bedrijfswaarderingen, pensioenen, verzekeringen, investeringen en financieringen en vraagstukken op gebied van ondernemingsrecht en herstructureringen. Als de verkoopdoelstellingen achterblijven zetten wij specialisten in om jou met raad en daad bij te staan de geplande omzet te realiseren. Dat gaat allemaal veel verder dan het standaard accountantswerk.

Aan tafel

Ben je het eens met mijn betoog of twijfel je nog over de veranderende rol van de accountant? Ik ga in beide gevallen graag met jou in gesprek. Ik vertel jou alles over mijn werkwijze en hoe mijn klanten dit in de praktijk ervaren. We kijken vervolgens samen naar jouw specifieke situatie om te bezien welke aanpak het beste past bij jouw vraagstukken en behoeften. Neem vrijblijvend contact met mij op of schrijf je in voor onze nieuwsbrief met meer tips.

Wat levert een kennismakingsgesprek jou op?

Veel, heel veel. In ons kosteloze gesprek vertellen wij jou hoe wij werken, krijgen wij meer inzicht in jouw bedrijf en wat jou bezighoudt. Samen bepalen we wat dat voor jouw bedrijf betekent. Sta jij open voor frisse inzichten?

Wil je weten wat de knelpunten en risico’s zijn voor jouw bedrijf, zodat je financiële rust kan creëren voor de toekomst?

Vul je gegevens in, en ontvang direct onze checklist Grip op de tent. Door jezelf de juiste kritische vragen te stellen, krijg je helder inzicht in je financiële status. Hiermee kan je sneller en flexibeler inspelen op een veranderende omgeving.